Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

sobota 5. júla 2014

Význam otca pri pôrode



Otec bude zohrávať úlohu najbližšej osoby počas pôrodu, čo znamená, že bude musieť byť stále pripravený, pohotový a akcieschopný v čase, keď začne odtekať plodová voda, alebo na začiatku pôrodnej činnosti. Už od roku 1970 boli otcovia na pôrodných sálach nevítaní a nemali tak možnosť zúčastňovať sa príchodu svojich detí na svet. Kapr (1977) sa na to pozerá z pohľadu otca takto: „Muž pomôže dopraviť ženu do pôrodnice, kde sa jej ujmú profesionáli poverení úlohou starať sa o ňu, kde pre neho už nie je miesto a hoci bol donedávna hlavou rodiny, trpia ho tu už len ako návštevníka vo vymedzených hodinách, ktorému je dovolené sedieť a robiť „ťu-ťu-ťu“ na svoje dieťa.“

Existuje dlhodobý vplyv prítomnosti otca pri pôrode na jeho vnímanie dieťaťa, manželky, pôrodu, rodiny aj seba. Dané výsledky sa získali porovnávaním dvoch skupín otcov: 1. skupina otcov bola prítomná pri pôrode, 2. skupina otcov nebola prítomná pri pôrode. Podmienkou bolo, aby pôrod prebehol minimálne pred 3 mesiacmi a maximálne pred 3 rokmi.
Po spracovaní získaných údajov sa zistili nasledujúce rozdiely:
Otcovia, ktorí boli prítomní pri pôrode, vnímajú svoje dieťa ako intímnejšie. Toto zistenie podporuje vyššie spomínané tézy, že zážitok pôrodu pomáha lepšiemu nadviazaniu kontaktu otca a dieťaťa. Pôrod opisujú otcovia z 1. skupiny ako jedinečnejší, bližší, aktívnejší a intímnejší. Je samozrejmé, že ak otec prežije pôrod spolu s matkou, tak je to preňho jedinečná, blízka a osobnejšia udalosť, ako keď sa o pôrode dozvie len z rozprávania, sprostredkovane. To, že pôrod hodnotia ako aktívnejší, sa dá opäť interpretovať tým, že ak je otec prítomný pri pôrode, sám môže posúdiť koľko energie a sily žena potrebuje na to, aby pôrod zvládla.
Veľmi zaujímavým bolo zistenie, že partneri prítomní pri pôrode hodnotia samých seba ako menej istých, úzkostnejších, vzdialenejších, závislejších a menej obetavých. Menšia obetavosť sa dá interpretovať vo vzťahu k zážitku pôrodu takým spôsobom, že otec, ktorý vidí, koľko síl žena potrebuje na samotný pôrod, sa môže v porovnaní s ňou cítiť aj menej obetavý. Do akej miery sú ďalšie vlastnosti výsledkom prítomnosti otca pri pôrode a do akej miery výsledkom osobnosti partnera je ťažké posúdiť.
Otcovia môžu a nemusia byť prítomní pri pôrode. Ich rozhodnutie je ovplyvnené mnohými faktormi a jedným z najvýznamnejších je určite aj osobnosť. Manželku hodnotia otcovia prítomní pri pôrode ako intímnejšiu, čo môžeme dať opäť do súvislosti s bezprostredným zážitkom pôrodu. Dieťa, pôrod aj partnerku označili adjektívom hlbší, čo sa dá vysvetliť tým že samotný zážitok pôrodu je veľmi silný a intenzívny.
Otcovia z 1. skupiny konštatovali, že ich prítomnosť pri pôrode bola dôležitou súčasťou otcovstva a zároveň, že im tento zážitok pomohol prehĺbiť ich vzťah k manželke. Tieto rodiny sa vyznačujú väčšou závislosťou v tom zmysle, že členovia rodiny sa pri rozhodovaní a pri riešení problémov vzájomne podporujú. Posledná otázka zisťovala, či sú otcovia z oboch skupín ochotní byť (opäť) prítomným pri pôrode. 95 % otcov z 1. skupiny sa chce opäť zúčastniť pôrodu, kým v skupiny otcov, ktorí neboli prítomní pri pôrode, sa rozhodnutia líšia.
Existujú takí, ktorí by sa určite zúčastnili pôrodu, no aj takí, ktorí by partnerom pri pôrode nechceli byť. Z týchto výsledkov vyplýva, že samotný zážitok pôrodu je veľmi silný, obohacujúci a môže kladne ovplyvniť vzťahy muža k žene aj dieťaťu (www.babetko.sk).

Niektorí muži sú schopní citovo sa tak pripútať na partnerkino tehotenstvo a pôrod, že sa u nich začnú prejavovať aj fyzické príznaky. Hovoríme tomu kuváda – z francúzskeho slova couver znamenajúceho o.i. „vysedieť“ – je to obyčajne solidárna reakcia, ktorá sa prejaví len u muža citovo veľmi úzko spätého so svojou partnerkou. Muži v tomto stave začnú strácať na hmotnosti, objavia sa u nich zápchy a ranné nevoľnosti. Niekedy sa ťažkosti prejavia až počas samého pôrodu, keď budúceho otca ovládne pocit, že aj uňho sú pôrodné bolesti.

Je veľa možností ako môže byť partner užitočný počas pôrodu:
držať a podporovať partnerku
masírovať jej kríže, krk, vnútorné strany stehien a chodidlá
opakovať relaxačné cvičenia

Partner by sa mal pripraviť aj na neočakávané citové reakcie, ako sú krik rodičky - aby odišiel.

Podpora, ktorú môže partner pri pôrode poskytnúť, má viac pozitívnych účinkov. Dokázalo sa:
kratšia dĺžka pôrodu
menšia potreba podávania liekov a lekárskych zásahov
menšie riziko nevyhnutnosti ukončiť pôrod cisárskym rezom
lepšia popôrodná adaptácia dieťaťa

Spojivo otec – dieťa je veľmi silné. Muži z kmeňa Aka pygma v severnom Kongu v strednej Afrike nechávajú svoje ruky položené na novonarodenom dieťati okolo 47% dňa, túlia si dieťa k sebe aj vyše dvoch hodín a namiesto cumlíka mu dávajú svoju bradavku. Čím viac času takto spolu strávia, tým je ich puto silnejšie.

Žiadne komentáre:

INSTAGRAM