Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

utorok 25. marca 2014

Ragády

Častým problémom hlavne na začiatkoch dojčenia (ale aj neskôr) sú malé bolestivé trhlinky na bradavkách - ragády. Sú rôznej veľkosti a tvaru, prejavujú sa bolestivosťou a občasným krvácaním. Vo všeobecnosti sú veľmi nepríjemné a bývajú dôvodom, kedy mamičky bojkotujú dojčenie.

Ak za mnou mamička príde s tým, že má krvavé, bolestivé a popraskané bradavky, alebo bolesť v priebehu dojčenia,  ako prvé zisťujem 2 veci. Či bolo dieťatku skontrolovaná uzdička na jazýčku (ak áno, opätovne si ju skontrolujem, lebo sa mi už stalo, že dieťatku bola prestrihnutá, no v nedostatočnej miere a tak opätovne nastal ten istý problém). Druhým problémom a jedným z najčastejších býva kvasinka.

Po pôrode sa ešte v nemocnici učíte odpovedať na základné požiadavky vášho bábätka.. spoznávate jeho rytmus, kedy si pýta papať, kedy je unavené a chce spinkať... kedy je vhodná doba prebaliť ho. A učíte sa dojčiť, dojčením. Nie je to vždy ľahké, avšak ak má bábätko dobre rozvinuté reflexy, naučí sa a papá čím ďalej viac a prisáva sa čoraz s menšími problémami. Pri prisatí dávajte pozor najmä na spodnú peru dieťatka aby bola vyvrátená smerom von.. Ak bude dovnútra, môže bradavke ublížiť, teda ju treba povytiahnuť. Toľko k technike. Inak je to len o pravidelnom skúšaní, hladaní polôh, pri ktorých sa aj vy aj bábätko cítite maximálne komfortne.

Zo skúsenosti viem, že dojčenie je pre mnohé mamičky bolestivé. Nebolo to inak ani pri mne, prvé sekundy prisatia jednoducho bolia. Potom to už je fajn. Táto bolesť pominie pri konci šestonedelia, teda nie nadarmo je tých 6 týždňov takou rehabilitáciou..

Ak však dojčenie bolí po celú dobu prisatia na bradavke, môže tu byť iný skrytý problém ako je kvasinka.

Preto je pre mňa nutnou informáciou pri bolestivých bradavkách aj to, či sa celkovo cítite dobre, či nemáte kvasinkovú infekciu v tele prejavujúcu sa na iných miestach (pošva, alebo kožná forma), prípadne či dieťatko nemá na jazyku či inde v pusinke soor - biely hustý povlak.

Ak aj nie, nevylučuje sa pôvod bolesti - kvasinka - aj bez viditeľných prejavov u Vás alebo bábätka.
Povedzme si teda čo tá kvasinka vlastne spôsobuje a ako si s ňou hravo poradiť, aby sme mohli dojčiť aj naďalej.


Dôvodom vzniku ragád teda môže byť infekcia prsníka, napr. z úst dieťaťa (kvasinka Candida albicans) alebo krátka uzdička – prirastený jazýček dieťaťa (phrenulum linguae breve) ankyloglossia. Povedzme si o nich viac... 





Soor                 







Prirastený jazýček






Samotný charakter ragády nám môže ukázať príčinu jej vzniku. Pozdĺžne ragády vznikajú ak dieťa tzv. “visí” na prsníku, kedy sa dieťatku pri dojčení dvorec a bradavka vyťahuje z úst. Ak je červená len bradavka, znamená to že dieťa saje iba bradavku. Krvácajúca bradavka vzniká pri opakovanom nesprávnom priložení. Ragáda na dvorci pod bradavkou v mieste priloženia dolnej čeľuste dieťaťa býva najčastejšie pri krátkej uzdičke – teda prirastenom jazýčku dieťatka.

Extrémne prirastená uzdička, ktorá dosahuje u detí až špičku jazyka, môže spôsobovať zníženú pohyblivosť jazyka.


Uzdička sa zarezáva do bradavky zdola, a to znemožňuje správne priloženie a prisatie. Jej odstránenie trvá len pár sekúnd a dieťatko môže ihneď po zákroku efektívne piť.




Červená, šupinatá a lesklá koža, ktorá bolí, svrbí či páli je spôsobená kvasinkovou infekciou. Kvasinkou sa môžete infikovať z ústočiek dieťatka , tzv. soor. Vlhké prostredie v podprsenke alebo na prsných tampónoch a vložkách, ktoré mamičky tak s obľubou používajú, sú taktiež ideálnym miestom pre množenie baktérií a kvasiniek. Ak sa na bradavke nachádzajú čo i len mikroskopické trhlinky, veľmi ľahko sa infikujú. Takáto ragáda vzniká náhle a veľmi dlho sa hojí napriek správnemu priloženiu bábätka.

Ako im predchádzať?
Predchádzať ragádam môžeme správnou technikou dojčenia. Dieťatko prikladáme, ak má naozaj doširoka otvorené ústa, kedy do nich môže vziať nielen bradavku, ale aj väčšiu časť dvorca. Ako prevencia ragád vzniknutých infekciou nám poslúži vzduch a suché prostredie bradavky. Ak už musíte používať vložky do podprsenky, vyberte jemné, savé a priedušné, ktoré sa na bradavky neprilepujú. Vhodné je ich veľmi často vymieňať.
 Najlepšou prevenciou je po nadojčení odstriekať pár kvapiek zadného mlieka, to rozotrieť po bradavke a dvorci a nechať voľne preschnúť na vzduchu.

Hlavné príznaky ragád
Varovnými príznakmi môžu byť bolestivosť pri dojčení a po dojčení, začervenanie a viditeľné narušenie pokožky na bradavke a dvorci, ktoré môže byť sprevádzané krvácaním. Pri kvasinkovej infekcii zvyknú bradavky štípať, svrbieť alebo páliť, sú začervenané, citlivé na dotyk a na chlad, dvorec môže byť šupinatý, suchý a tiež lesklý. Následne vznikajú bolestivé ragády.

Liečba ragád
Ako prvá pomoc môže poslúžiť aj vlažný roztok sódy bikarbony (1 čajová lyžička sody bikarbony na 1 dcl prevarenej vody). Účinnejšou liečbou je lokálna antimykotická mastička s účinnou látkou klotrimazol. Pri ťažkom priebehu infekcie je vhodné navštíviť kožného lekára alebo gynekológa. Pokiaľ infekcia pretrváva, je vhodné systémové preliečenie - podaním lieku s obsahom flukonazolu.

Klobúčik
Používanie klobúčika môže byť zdrojom infekcie. Samotný klobúčik môže spôsobiť zranenie bradavky a môže vytvárať nové ragády. Poškodená bradavka pod klobúčikom nedýcha, dlho sa lieči a cez drobné ragádky sa opätovne vnáša infekcia. Naviac udržujú vlhkosť, čo je vhodné prostredie na vznik infekcie.

Hydrogélové vankúšiky? 
Hydrogél obsiahnutý v hydrogélových vankúšikoch by mal udržovať bradavky hydratované bez toho, aby boli vlhké. Sú taktiež účinné, avšak pri liečbe ragád odporúčam hlavne ošetrenie vlastným mliečkom a veľa vzduchu.

S dojčením nemusíme prestať, ak sa ragády vyskytnú. Naopak, ak z prsníka nedojčíme, riskujeme zápal z nedostatočného vyprázdňovania. Odstavenie od prsníka by mala byť iba posledná možnosť, pričom by sme mali mliečko z prsníkov vyprázdňovať ručne - nie odsávačkou. Dieťatko nakŕmime lyžičkou, po prste, striekačkou alebo z pohárika. Dôležité je sa vyhnúť používaniu fľaše, ktorá dieťatko iba mätie! Pri ragádach spôsobených nesprávnou technikou dojčenia vám pomôže najmä laktačná poradkyňa, ktorá zhodnotí a následne upraví priloženie a prisatie dieťaťa.
Úprava spočíva v tom, že vzniknutá ragáda sa pri dojčení nachádza v ústnom kútiku dieťaťa. Pri dojčení ponúkame dieťaťu najprv menej bolestivý prsník, až potom bolestivejší. Dieťatko si na menej bolestivom prsníku zaženie prvý hlad a po niekoľkých minútach je možné ho prehodiť na bolestivý prsník. Na ňom už nebude vyvíjať taký tlak a bolesť sa tak dá ľahšie zvládnuť. Následne prsníky ošetríme už spomínaným odstriekaním a rozotrením pár kvapiek mlieka.

Nemali by sme obmedzovať ani dĺžku a frekvenciu dojčenia!

Krvácajúcej bradavky sa nedotýkame. Prsníky ošetrujeme výlučne čistými rukami. Ak ragáda vznikla pri nesprávnej technike dojčenia, laktačná poradkyňa vám práve na "zdravom prsníku" ukáže ako má správne priloženie a prisatie vyzerať. Pokiaľ nezistí chyby v dojčení, vyšetrí prsníky aj pusinku dieťatka. Skontroluje, či nemá uzdičku alebo soor. Tieto stavy následne odporučí na liečbu lekárom. Pri zistení kvasinkovej infekcie poradkyňa odporučí prvú pomoc a samoliečbu. Posúdi potrebu návštevy kožného lekára.

Existuje ideálna poloha pri dojčení?
Dlhé dojčenie škodí iba pri nesprávnej technike dojčenia. Správna technika je vlastne súhra správnej polohy, priloženia a prisatia dieťaťa. Brada je zaborená v prsníku, noštek je voľný, druhou rukou sa stláča prsník, dieťatko je pritúlené k tele mamičky, hlavička je mierne zaklonená).

Ako dlho sa ragády liečia?
Liečba závisí od príčiny vzniku ragády. Pri úprave techniky dojčenia a pri správnom ošetrení môže byť liečba ragád veľmi rýchla. Avšak pri nesprávne zvolenej liečbe či asymptomatickej kvasinkovej infekcii u dieťaťa môže dôjsť k opätovnej tvorbe ragád a následnej zdĺhavej liečbe.

Môžem dojčiť, keď mám ragády a moje dieťatko dostane soor?  

Dojčíme bábätko naďalej. Súčasný problém ragád na prsníku a sooru v ústočkách dieťaťa so sebou úzko súvisí. Ragády na prsníkoch liečime s pomocou lekára rovnako ako soor pomocou pediatra. Práve infekcia v ústach dieťatka môže byť príčinou opakovaného infikovania bradaviek. Na liečbu sú vhodné roztoky s protiplesňovými (antimykotickými) účinkami (tieto lieky sú len na lekársky predpis). Pri vážnejších stavoch sa podávajú celkové antimykotiká. Pri liečbe môžeme využiť roztok sódy bikarbóny, ktorý zmení ph v ústočkách dieťatka.  Liečený soor by mal do týždňa vymiznúť. Ragády spôsobené kvasinkovou infekciou liečime okrem už vyššie spomínanej liečby aj pomocou obmedzenia cukrov v strave a užívaním probiotík. Upravením životosprávy pomôžeme efektívnejšej liečbe.

Ošetrovanie a hygiena prsníkov
Všetky mastičky, ktoré sa používajú, by mali byť aplikované len v tenkej vrstve po každom dojčení. Treba ich nechať zaschnúť na vzduchu, aby sa vsiakli do pokožky. Lokálne mastičky sa cez črievka dieťatka nevstrebávajú a dieťa by tak ohrozovať nemali. Pokiaľ lekár neodporučí iný postup, nemusia sa bradavky pred nasledujúcim dojčením umývať. Mastičku je dobré natierať až do vymiznutia všetkých príznakov infekcie. Časté umývanie prsníkov môže bradavkám len uškodiť (a to nielen pri už vzniknutých ragádach). Umývanie zbavuje kožu ochrannej tukovej vrstvy a spôsobuje bolestivosť bradaviek. Dieťa je taktiež navyknuté na vôňu prsníka a tela svojej matky. Vhodné je prsníky umývať iba raz denne bez použitia mydiel, sprchových gélov a iných kozmetických a dezinfekčných prípravkov.


Žiadne komentáre:

INSTAGRAM